Selecteer een pagina

Kinderen ontwikkelen zich op veel verschillende manieren en niet ieder kind is gelijk is de snelheid van ontwikkelen. Toch zie je in grote lijnen vaak wel een verband in de cognitieve ontwikkeling bij bepaalde leeftijdsgroepen. Een psycholoog genaamd Jean Piaget heeft zijn levenswerk gemaakt van het in kaart brengen van de ontwikkeling van het kind. Hij wilde de mate van kennis vergaren en het denken van het kind in kaart brengen en dit heeft hij uiteindelijk na onderzoek ook voor elkaar gekregen. Deze meneer heeft dan ook 4 stadiums van ontwikkeling gemaakt en beschreven welke kenmerken hieronder vallen.

Verschillende stadium van ontwikkeling bij kinderen

Zoals al eerder genoemd zijn er dus verschillende ontwikkelingsfases en deze zijn allemaal op te splitsen in verschillende leeftijdscategorie├źn. Houd hierbij wel rekening mee dat deze leeftijden een leidraad vormen maar geen absolute waarheid zijn. Mocht jij nou een kind hebben die zich eerder of later ontwikkeld dan is dat geen probleem sommige kinderen zijn nou eenmaal wat sneller of wat minder snel in de ontwikkeling dan het model aangeeft.

Sensomotorische fase, van 0 tot 2 jaar oud.

In deze fase staan de ontwikkeling van grove motoriek en de zintuigen centraal. Je merkt het ook aan de baby dat deze alles in de mond doet en alles voelt op deze manier. Ook zal je kind in de fase veel grove motoriek ontwikkelen door bijvoorbeeld te gaan kruipen, staan of stapjes maken.

Pre-operationele fase, van 2 jaar tot 7 jaar oud.

Hier gaat het kind meer denken aan ik en komt het egocentrisme om de hoek kijken. Het kind ontwikkeld hierbij het denken en de fijne motoriek wordt hier flink verfijnt.

Concreet operationele fase, van 7 jaar tot 12 jaar oud.

Hier gaat het kind leren logisch te denken. Een kind heeft tot deze leeftijd vaak nog wat moeite met het redeneren en zien van oorzaken en gevolgen.

Formeel operationele fase, vanaf 12 jaar oud.

Het abstracte denken en redeneren gaat vanaf dit punt erg hard. Je kind zal zich interesseren en vragen gaan stellen over de wereld om zich heen.